No 09.02.2016 spēkā izmaiņas 13.03.2012 MK not.nr. 172.
Kas un kā, to katrs pats var izlasīt vecajā un jaunajā redakcijā;
mēģināšu veikt kopsavilkumu ar komentāriem.
1. Punktu 4.1.11. var nepūlēties saprast, jo ir izlaists vārds. Uzmini nu! Visticamāk autores samulsa starp `augļu konservi` un `augļu prezervi`, kas ir regulu oficiālajos tulkojumos un neierakstīja neko.
No šī punkta gan ir jau secinājums. Tomātus turpmāk skaitīsim kā bioloģijā, nevis kulinārijā un pārtikas tehnoloģijā, pie augļiem un ogām, bet ne pie dārzeņiem.
2. Miltu konditorejas izstrādājumus turpmāk var tirgot no 11.00 (2.pielikuma 16.prim1.).
3. Atļautās pārtikas piedevas saskaņā ar 2.1.1. punktu:
Regula nr. 1333/2008
2. II grupa. Pārtikas krāsvielas, ko atļauts izmantot quantum satis
E numurs |
Nosaukums |
E 101 |
Riboflavīni |
E 140 |
Hlorofili, hlorofilīni |
E 141 |
Hlorofilu un hlorofilīnu vara kompleksi |
E 150a |
Karamele |
E 150b |
Sulfīta karamele |
E 150c |
Amonija karamele |
E 150d |
Amonija sulfīta procesa karamele |
E 153 |
Augogle |
E 160a |
Karotīni |
E 160c |
Paprikas ekstrakts, kapsantīns, kapsorubīns |
E 162 |
Biešu sarkanais, betanīns |
E 163 |
Antocianīni |
E 170 |
Kalcija karbonāts |
E 171 |
Titāna dioksīds |
E 172 |
Dzelzs oksīdi un hidroksīdi |
Group II: Food colours authorised at quantum satis
E 101 Riboflavins
E 140 Chlorophylls, Chlorophyllins
E 141 Copper complexes of chlorophylls and chlorophyllins
E 150a Plain caramel
E 150b Caustic sulphite caramel
E 150c Ammonia caramel
E 150d Sulphite ammonia caramel
E 153 Vegetable carbon
E 160a Carotenes
E 160c Paprika extract, capsanthin, capsorubin
E 162 Beetroot Red, betanin
E 163 Anthocyanins
E 170 Calcium carbonate
E 171 Titanium dioxide
E 172 Iron oxides and hydroxides.
4. Etiķskābe (etiķis), sēra dioksīds - sulfīti, citronskābe, pienskābe, askorbīnskābe, ābolskābe nu ir atļauti (01.01.2016-08.02.2016 formāli bija aizliegti).
Īpaši uzsvērts, ka atļauti sēru dioksīdu saturoši produkti (līdz 01.01.2017).
Atļauts arī vanilīns (līdz 01.01.2017)
5. Bufetē ir atļauts tirgot maizi, kā arī augļu, ogu un dārzeņu salātus (arī - biezeņus un kokteiļus). Pasvītrotie bija formāli aizliegti. Mīkstinātas prasības šokolādei - kakao sausna 37 %
6. Ierobežojumi par pārtikas piedevām neattiecas uz diētisko pārtiku, kas tiek iekļauta ēdienkartē saskaņā ar ārstniecības personas rakstiskiem norādījumiem.
7. Profesionālās vidējās izglītības programmas, arodizglītības un profesionālās pamatizglītības programmas, kā arī tālākizglītības programmas "Ēdināšanas pakalpojumi" īstenošanas ietvaros pagatavotos ēdienus drīkst iekļaut šo iestāžu kompleksajā un izvēles ēdienkartē.
8. Punktā 4.1.2 pie augļiem, ogām un dārzeņiem ir noņemti vārdi ,,bez pārtikas piedevām - krāsvielām, saldinātājiem un konservantiem". Tas pats pie punkta 4.1.3 par negrauzdētiem riekstiem un sēklām. Jāskatās noteikumu 2.1,. punkts, kur ir vispārējās prasības visiem produktiem.
9. Punkts 3.1.5 ir papildināts ar sviestu, kura tauku saturs ir vismaz 80 % un dehidrētu pienu.
Komentārs: kas ir dehidrēti piena produkti, definīciju skat. 15.09.2015 MK not.nr. 529 "Dehidrēto piena produktu kvalitātes, klasifikācijas un papildu marķējuma prasības". Pie dehodrētajiem piena produktiem pieder piena pulveris, sausais piens, iebiezināts piens, iebiezināts piens ar cukuru u.c.
10. Punktā 4.1.5 par saliktajiem produktiem ir noņemti vārdi ,,bez aromatizētājiem un pārtikas piedevām", t.sk. arī iekavu teksts. Jāskatās noteikumu 2.1. punkts, kur ir vispārējās prasības visiem produktiem.
11. Punktā 4.7 par sulām ir izņemti vārdi ,,bez pārtikas piedevām". Jāskatās noteikumu 2.1. punkts, kur ir vispārējās prasības visiem produktiem.
12. Attapušies, ka Latvijā nav pieejama neviena atbilstoša majonēze, ir labojums majonēzes kvalitātes prasībās no "satur mazāk par 1 g sāls uz 100 g produkta" uz "pievienots ne vairāk kā 1 g sāls uz 100 g produkta";
tagad ir vismaz viena atbilstoša... monopols.
13. Izmaiņas attiecīgi 1.pielikuma 10.punktā, 2. pielikuma 11. punktā un 3. pielikuma 12. punktā:
1) papildus gaļas izstrādājumiem, kas satur vismaz 70 % gaļas, ir atļauti zivju izstrādājumi, kas satur vismaz 60 % zivju,
2) blakus prasībai par gaļas produktiem "satur sāli mazāk par 1,25 g uz 100g produkta" ir prasība par zivju produktiem - "satur sāli mazāk par 1,5 g / 100g produkta"
(t.sk. atļauti arī zivju pirkstiņi, kas atbilst šajos noteikumos noteiktajiem kvalitātes rādītājiem) .
14. No pielikumos esošajām prasībām gaļas produktiem (desas, cīsiņi, kūpinājumi) ir pazudis ,,nesatur pārtikas piedevas – garšas pastiprinātājus, krāsvielas un nitrītus", kas bija vecajā redakcijā; tomēr tagad šī prasība ir vispārīga visiem produktiem un līdz ar to jāskatās noteikumu 2.1. punkts.
Pārdomām
I. Joprojām atklāts ir jautājums - šis dokuments ir ieteikumi, metodiskie norādījumi vai normatīvi tiesisks akts?
Ja ir atļauti tikai Noteikumu 4.punktā minētie produkti un saskaņā ar 2. pielikuma 5. un 6. punktu skolās organizē tikai pusdienas, tad pēc šīs loģikas brokastu putra un launaga cepumi vai rauga pankūka ir aizliegti. Lai arī MK noteikumu grozījumu anotācijā, kas nāk no Veselības ministrijas, ir teiks, ka ,,...arī turpmāk uz vietas pagatavotus ēdienus, piemēram, omleti, putru, biezpiena plācenīšus u.c. drīkstēs piedāvāt brokastu izvēles ēdienkartē"....
Pēdējam teikumam pamatojums ir vārda ,,pusdienu" izslēgšana no 4.1. punkta pirmā teikuma.
Ja šo loģiku turpinām, tad varētu būt tā, ka pirmsskolas izglītības iestādē brokastīm pirktie cepumi un smalkmaizītes ir atļauti, bet skolēniem - aizliegti; tas pats attiecas uz launagu. Jā,- un skolā brokastis vajadzētu saukt par otrajām brokastīm.
II. Visos haotiskajos ierobežojumos šokē sēra dioksīda un sulfītu īpašā atļauja (skat.iepriekš šī konspekta 4.punktu).
No 21.12.2012 Eiropas Komisijas preses relīzes:
"Galvenā sēra dioksīda priekšrocība ir tā antioksidējošā darbība apvienojumā ar spēju apturēt pārtikas produktu „fermentatīvo brūnēšanu”, piemēram, svaigi sagrieztiem āboliem. Turklāt sēra dioksīds darbojas kā pārtikas konservants, kurš novērš mikrobu vairošanos. Tomēr sēra dioksīds un sulfīti stipri samazina vitamīna B1 uzņemšanu. Šā vitamīna nepietiekama uzņemšana var radīt vairākas veselības problēmas, piemēram, hroniskas galvassāpes un īslaicīgus atmiņas zudumus. Īpašs risks ir astmatiķiem. Šiem pacientiem astmas lēkmi var izraisīt mazāk nekā 10 mg sēra dioksīda."
Un šis teksts ir par pieaugušajiem, par skolēniem un bērnudārzniekiem šeit vispār nav jautājumu.
Sēra dioksīda maksimāli pieļaujamā koncentrācija žāvētās aprikozēs un vīnogās ir 2 g jeb 2000mg/1kg.
Tas nozīmē, ka astmas lēkmi var izraisīt 5 g aprikožu vai rozīņu apēšana.
Bērnam šis daudzums varētu būt vēl mazāks.
III. Skolās un bērnudārzos ir atļauti miltu konditorejas izstrādājumi, kas satur palmu taukus, kā arī ēdienu gatavošanā drīkst izmantot tauku maisījumus, kas tiek saukti par margarīniem un kas satur palmu taukus.
Ja taukvielas saturoša izstrādājuma vai paša margarīna marķējumā ir norādīts "satur hidrogenizētus taukus", tad, vismaz formāli, šie produkti ir atļauti, jo aizliegts izmatot ir tikai "daļēji hidrogenizētus augu taukus".
IV. Joprojām nav stingras definīcijas, kas ir pamatēdiens un kas ir deserts.
Līdz ar to mēdz būt, ka pamatēdienā ir pankūkas ar ievārījumu, bet desertā - "Lāsēns", kas ēdienkartē tiek ierakstīts ,,Piena deserts ar zemenēm".